måndag 26 december 2011

Laxpaj

Här kommer receptet på laxpajen, Inkan. Det blir två varianter, det övre är originalreceptet och det nedre är min något omgjorda variant.


LAXPAJ


Ugn: 200 grader. Pajskalet gräddas 10 minuter, den fyllda pajen 25-30 minuter.


Pajdeg :
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 msk vatten


Hackas med fördel ihop i matberedare. Låt stå kallt ca en halvtimme. Pajskalet trycks/kavlas ut i smord form och gräddas i 10 minuter.


Fyllning:
1 hackad gul lök, steks i lite smör tills bitarna blir genomskinliga
200 g gravad lax, i bitar. (Jag steker dem också, men det är inte nödvändigt)
1 dl riven grevéost 


Fyllningen läggs i det förgräddade pajskalet. Sedan hälls den hopvispade äggstanningen på:
3 ägg
3 dl vispgrädde
½ dl färsk dill
salt och vitpeppar efter smak (laxen ger mycket sälta!)


Den fyllda pajen gräddas i 25-30 minuter.





Alternativ pajdeg:
3 dl vetemjöl
50 g smör
1 msk vatten
100 g Kesella (knappt halva burken) Både 1% och 10 % fungerar
1 tsk bakpulver


Fyllning:
1 hackad gul lök
200 g gravad lax
1 dl västerbottenost
torkad dill strös över (har ingen direkt mängd, men betydligt mindre går åt än ½ dl färsk)


Äggstanning:
3 ägg
1 ½ dl matlagningsgrädde
150 g Kesella (drygt halva burken)
salt och vitpeppar


Gott också med lite broccolibuketter i fyllningen! Detta recept gäller för en normalstor pajform. När jag gör i en djup ugnsplåt dubblar jag receptet.

4 kommentarer:

  1. MUMS så gott detta låter!
    Dom här ska vi också prova!

    Kram
    /Julia

    SvaraRadera
  2. Åh, det vattnas i munnen på både matte och katt...
    God fortsättning på er alla! :-)
    Kramar och tassklappar

    SvaraRadera
  3. Mjmmm...Låter ljuvligt gott/Jam & Kram från oss!

    SvaraRadera