måndag 31 december 2012

Fyllda paprikor

Recept på fyllda paprikor och solgult ris

 Ugn: 175 grader (30 min)

4 röda paprikor

Förväll halverade och urkärnade paprikor i lättsaltat vatten i 3 minuter. Ta upp, låt rinna av ordentligt.


Tomatröra (för 8 paprikahalvor)
1-2 vitlöksklyfta, pressad
ca 120 g fetaost/salladsost 10 %
2 dl ICA pastasås Basilika i tetra (el liknande)
ca 100 g champinjoner, hackade
1-2 msk färska örtkryddor, hackade
1 tsk sambal oelek för lite sting
salt
svartpeppar
ev rivet skal av 1 citron

Skölj av konserverade champinjoner, låt rinna av. Hacka champinjonerna. Fräs i stekpanna så att ev vätska försvinner. Tillsätt pastasås, pressad vitlöksklyfta, tärnad eller gaffelmosad fetaost, sambal oelek och hackade örter. Salt och peppar efter smak.

Om citron brukar pressas till exv salladsdressing (eller fraicheröran nedan); riv av skalet först. Smakar bra i denna tomatröra!

Röran blir ganska tjock och räcker till att fylla 8 paprikahalvor. Tillagas mitt i ugnen i 175 grader och 30 minuter.


Feta- och fraicheröra (för 8 paprikahalvor)

En alternativ fyllning är den goda fraicheröran, som är ett recept hittat på viktväktarnas hemsida, med smärre ändringar.

1-2 vitlöksklyfta, pressad
ca 100 g fetaost/salladsost 10 %
ca 100 g champinjoner, hackade
1 dl fraiche 5 %
1 msk dijonsenap för lite sting
1 msk pressad citronjuice
1-2 msk hackade färska örtkryddor
salt
svartpeppar

Skölj av konserverade champinjoner, låt rinna av. Hacka champinjonerna. Blanda fraiche, pressad vitlök, senap och citronjuice. Tillsätt hackade örter, tärnad eller mosad fetaost och hackade champinjoner. Salt och peppar efter smak.


Solgult ris (4 portioner)

Receptet kommer från en ICA:s Buffétidning från 2002 med tema Indien.

3 dl basmatiris (läs: det ris som finns hemma i skafferiet...)
5 dl vatten
1 vitlöksklyfta
2 cm kanelstång
2 lagerblad
½ tsk spiskummin
2 krm salt
1 krm gurkmeja

Skölj riset i vatten. Lägg det i en kastrull. Tillsätt 5 dl vatten. Skala och pressa i vitlöken. Tillsätt resten av kryddorna. Rör om. Koka på svag värme under lock i ca 10 minuter. Ta av kastrullen från värmen. Låt stå med locket på i 5 minuter. Rör om, servera.

5 kommentarer:

  1. Gott slut och ett riktigt Gott Nytt År önskar vi er!
    Tack för recept, det ser gott ut!

    Kra å nosgos
    /Julia med familj

    SvaraRadera
  2. Låter riktigt smaskigt tycker min matte !
    Önskar er ett Gott slut på 2012 och ett riktigt
    GOTT NYTT 2013 :)

    SvaraRadera
  3. Stort tack för receptet.
    Ska genast skrivas ner.
    God fortsättning och stor Kram från oss !

    SvaraRadera
  4. Å så gott detta lät. Kan vara bra så här efter all julmat.
    Ska jag absolut prova.

    God fortsättning på er

    SvaraRadera
  5. Matte tycker det här verkar gottigt!
    God Forttassning på det nya katt(h)året!
    Kurrelisvansvift!

    SvaraRadera