fredag 8 mars 2013

Kaffekaka

Här är receptet på kaffekakan som Findus så omtänksamt provsmakade. Hade lovat Nils, Astrid och Marróns matte att lägga ut det på bloggen, men diverse annat kom emellan. Receptet skrivs i två varianter, original och min variant i röd text (eftersom jag nästan alltid minskar på onödigt stora fettmängder i recept).

Vanligtvis har jag 1 ½ dl kokosflingor som smaksättning. I kakan på bloggen tog jag bort kokosflingorna, då jag var osäker på om de kunde utlösa nötallergi, och ersatte med choklad som jag hade hemma efter att ha bakat annat. I stället blev det 25 g vit choklad + ca 40 g mörk choklad  70% kakao.


Godaste kaffekakan

Ugn: 175 grader i 45-50 minuter

150 g smör/margarin (eller 50 g smör plus 1 dl lättyoghurt) 
2 ½ dl socker (eller minska till 2 dl socker)
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 msk pulverkaffe, typ nescafé
2 dl creme fraiche (eller 1 burk Kesella 1%)

Ytterligare smaksättning:
Antingen 1 ½ dl kokosflingor eller
25 g vit choklad
40 g mörk choklad ca 70 %


  • Rör smör och socker vitt och poröst. (Om du ersätter en del av matfettet med yoghurt, tillsätt den efter att du rört ihop smör/socker och rör lite till). 
  • Blanda i äggen ett i taget.
  • Blanda mjöl (ev kokosflingor), kakao, vaniljsocker, nescafé och bakpulver och rör ned i smeten omväxlande med creme fraiche (eller det fettsnålare Kesella)
  • Använder du istället för kokosflingor hackad choklad som smaksättning, vänd ner chokladbitarna sist.
  • Häll den ganska trögflytande smeten i en smord och bröad form (2 liter) 
  • Grädda i 175 grader i ca 45-50 minuter.

4 kommentarer:

  1. Vi tackar för receptet också :)
    Mumsiga kakor är alltid roligt att baka!

    Kram
    /Julia

    SvaraRadera
  2. Matte hälsar att kakan var VÄLDIGT god och förstår till fullo Findus iver att smaka! Trevlig helg på er! Nosbuff

    SvaraRadera