söndag 20 december 2009

Vårt jobb


Tror ni detta är en helt vanlig fjärrkontroll?
 Fel! Det är en tågregleringsmackapär, vanligen kallad bara Pär. Vi tänkte nu berätta lite om vårt jobb och samtidigt avslöja en myt. Nämligen denna: tågtrafiken styrs INTE av en massa datorer. De som gör jobbet är ideellt arbetande missar som byter spår och reglerar hastigheten med en Pär. Så är det i alla fall hos oss.

Vi upptäckte detta faktum redan som små, en helt vanlig höstdag. Matte var som vanligt på jobbet och vi hade just vaknat från vår tredje middagslur. Under en brottningsmatch råkade Findus knuffa till Pär så han pekade ut mot fönstret medan Isak trampade fel och tryckte på STOP-knappen. Det hördes ett gnisslande tjut. Ett tåg gjorde en tvärbromsning utanför fönstret.


Fanns det något samband? Vi tryckte på några olika knappar, och tåget lydde vårt minsta kommande. Stopp, byt spår från 1:an till 2:an, start, stopp igen. Riktigt underhållande! Det trevliga fick ett tvärt slut när Findus fastnade med sin pek-klo så att STOP-knappen hakade upp sig. Isak var inte till någon större hjälp. Efter en kvart fick Findus loss klon och tåget kunde börja rulla. Det var inte en minut för tidigt, för samtidigt hörde vi skramlet av mattes nycklar. Vi intog snabbt "vi är oskyldiga till ALLT"-läge på soffan.
Vi har INTE gjort något. Hederstass, matte!

Nästa dag läste matte om tågförseningar och blöta löv på spåren. Men vi visste förstås bättre. Numera har vi tränat upp tasslaget så att vi med en mjuk knapptryckning elegant reglerar trafiken. Tågen lyder vår minsta tassvink! *stolta*


Fjärilslätt spårbyte.

Stationskatterna varnar: En Pär får endast riktas mot tåg, trafikljus och liknande. Aldrig mot människor, inte ens de som är snåla med tonfisk. Då en förare kan ha en pejs mejker kan detta ge kattastrofala följder.

5 kommentarer:

 1. Wow vad ni kan! Hade ingen aaning om att det var så det fungerade. Jama om att ni har kontroll över tillvaron! Nosbuff

  SvaraRadera
 2. Jamar som Dui och Deco: WOW vad ni kan! Total koll på läget! Vi är imponerade!

  Tasskram & nosegosepussar!

  SvaraRadera
 3. hej i nosarna!
  vilken underbar bild där ni säger:
  Vi har INTE gjort något. Hederstass, matte!
  så klockrent lixom,ni ser jätteoskyldiga ut(inte) så söta ni är...
  /tasskramar i massor till er stationskatterna.

  SvaraRadera
 4. Dui och Deco - mjao, en Pär är bra till mycket! Ha kontroll... *fniss* det var fyndigt. Tyckte det var vår skyldighet att berätta hur det egentligen är. Nosbuff tillbaka.

  Chinook & Cherokee - vi jobbar på en prototyp av en Pär II. Den ska fungera på mattar och hussar. Funktioner: ge kattgodis, klia bakom öronen och skala räkor. Senare versioner kanske kan uppgraderas till ytterligare andra moment. Kurr och tass.

  SvaraRadera
 5. Murre och Pip - av någon anledning så fnissar alltid matte åt den bilden. Hon jamar att vi ser ut som om matte kommit på oss med tassen i kattmyntan. Tasskram!

  SvaraRadera