måndag 4 januari 2010

Att dressera en matteNär man som katt flyttar in i sitt hem, brukar man upptäcka att man liksom får en människa, eller flera, på köpet. Människan förväntar sig dessutom att ha nästan lika stora rättigheter som katten har till allt i hemmet. Då gäller det att ha både tålamod och sunt kattförnuft så att den inneboende människan trivs men ändå förstår att hålla sig inom de gränser som en fast tass sätter upp.

Iakttagelseförmåga är viktigt. Genom att hålla sina vackra kattögon öppna upptäcker en klok kisse snabbt vad som är lite extra värdefullt för människan.  Denna upptäckt brukar sedan kunna omsättas till kattliga fördelar.
De här blomkrukorna är något som vi har upptäckt fungerar ypperligt på vår matte. De är kanske inte så värdefulla i pengar, men vi har märkt att matte gillar dem skarpt. Dröjer middagen? Har inte kattgodiset delats ut i tid? Om någon av oss katter råkar hamna lite för nära krukorna och börja flytta lite på dem, så kan vi vara rätt säkra på att få som vi vill.

Denna strategi bör inte miss-brukas för ofta. Det kan leda till att människan genomskådar en och nelt nedrigt flyttar sina skatter till något alldeles kattsäkert ställe. Men med finess... *spinner*

För som det gamla kattordspråket säger:

Kattens list övergår mattes förstånd!


8 kommentarer:

 1. Så oerhört väljamat och klokt! Vi bugar och bockar för denna klokskap. Får vi låna ordspråket och visa matte och husse så de riktigt förstår läget.Nosbuffar

  SvaraRadera
 2. *noterar ivrigt* Mjaou! Jag hade ju nästan glömt bort vad blomkrukorna var till för. *tassen för ansiktet* Det blir fyra tassar av fyra möjliga för bra tips.

  SvaraRadera
 3. Jaha så det är SÅ ni gör, nu har ni ju avslöjat er för alla tvåbeningar!

  SvaraRadera
 4. jasså det är SÅ man gör..??
  nedrans att matte INTE har några blommor eller blomkrukor...
  hon säger att det fungerar inte med oss katter...kan inte förstå varför....
  /tass från katterna pip o murre

  SvaraRadera
 5. HAr också noterat att tvåbeningarnas blommor ofta står ivägen. De skymmer utsikten och dåmåste man ju flytta på dem. Ibland blir det ett herrans liv när man gör det. Bara för att man har saker att bevaka utanför fönstret. Men om man stryker sig mot mattes eller husses ben direkt efter brukar det lugna ner sig.

  SvaraRadera
 6. Dui och Deco - tack så mycket, jamar vi. *kråmar oss* Klart ni får låna kattordspråket, kompisar! Vi erbjöd oss att liksom tråckla in det med klorna i köksgardinerna, men det ville inte matte. Kanske ni har bättre tur. Kurr och burr.

  Sippo - jamarns, vad glada vi blir när vi kan vara till hjälp! Ibland behöver man påminnas lite om gamla knep, som man EGENTLIGEN kunde. Vi spinner av glädje för tass-berömmet!

  SvaraRadera
 7. Tina - Rackarns också! Tänkte inte på det... Vi hoppas på att de flesta har problem med kattiskan.

  Pip och Murre - synd, för blomkrukor brukar vara så tacksamt att ta till. Men kanske matte har några andra finiga se-men-inte-röra-saker? Håll kattgluggarna öppna!

  SvaraRadera
 8. Kattson - Du har så rätt! Blommorna skymmer ju allt det roliga, som fåglar eller snöflingor. Vi ska ta till oss de kloka orden om att slingra lite åttor kring mattes ben om något oförutsett händer.

  SvaraRadera