måndag 25 oktober 2010

Varning för ekollon!

När vi tassade in hos våra bloggkompisar Ligan  fick matte halvt om halvt hjärtsnörp. Orsaken var att det i en kommentar stod att ekollon var giftiga för katter. Som en del kanske minns, har matte plockat in lite ekollon till oss för att leka med. Vi missar tyckte att det var jätteskoj att tassa till dem och jaga efter dem.


Matte googlade lite, och så här skriver de hos Agria. Inte den lämpligaste kattleksaken, alltså. Med tanke på att lillmissen Rasmus sätter tänderna i diverse saker som matte aldrig har förväntat sig, ska hon ekollonsanera vårt hem, påstår hon. Hmm, tror hon verkligen att hon kommer att hitta var vi har gömt alla? 


Finn fem fel.

Så även om vi alltså inte ätit av ekollonen ska matte förstås slänga bort dem. Eftersom andra mattar och hussar också pratat om att ta in ekollon, ville matte påtala detta. 

12 kommentarer:

 1. Matte hälsar och tackar så jättemycket för varningen! Hon har inte tagit hem ekollon än, men hade tänkt göra det i veckan. Sen har hon fräckheten att påstå att jag är som Rasmus och sätter tänderna i allt konsigt, men det vill jag på det bestämdaste avvisa som förtal! Jag biter bara i sånt som är intressant...
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
 2. Nej vad trist, det som verkade så kul.. men matte och husse vill ju att vi också ska må bra så det blir nog inga här heller. nosbuff

  SvaraRadera
 3. Men uschjam så otäckt! Vilken tur att ni uppmärksammar oss om det farliga. Husse brukar ju nämligen kasta såna åt mig när vi är ute. Men nu är det alltså slut med det.

  SvaraRadera
 4. Ligans Matte är ledsen att hon skrev ekollon, FAST det kanske vara lite bra så Madde fick rätta till att dom är giftiga.

  SvaraRadera
 5. Alice - vad bra att din matte ännu inte hunnit ta in några, för de är inte lätta att leta fram hälsar matte! :) Rasmus instämmer till fullo och menar att det så klart är intressanta eller ytterst misstänkta saker man måste sätta tänderna i. Bara för att undersöka... Kurr och burr.

  Dui och Deco - ekollonen var ju jätteskoj att spela kurrling med. *sniff* Men matte plockade så klart bort dem, även om vi inte bitit på dem. Man vet ju aldrig när olyckan är framme. Nosbuff tillbaka.

  Sippo - det borde vara förbjudet för skojiga saker att vara giftiga! *mutter* Det är slut med att jaga ekollon här med.

  Inkan - nämen inte ska matte vara ledsen för det! Vår matte brukar använda tämligen vaga termer om allt i flora eller fauna. "Pippi" täcker väl in det mesta förutom skata och svan. :) Det matte reagerade på, var att hon för det första inte visste att ekollon var giftiga för oss kissemissar, och för det andra att hon skrivit så mycket om hur skojiga de var att leka med. Matte ville inte att andra bloggkissar skulle råka illa ut på grund av det. Så det var ju bara bra att det kom fram. Kurr och burr.

  SvaraRadera
 6. 1000-tack för varningen, vilken tur att husse inte har hunnit ta in nån än. Fast kastanjer vill vi gärna leka med!

  SvaraRadera
 7. Jättedumt av ekollonen att vara giftiga när de är så kul. Nåjam, det finns andra kul saker i naturen.

  SvaraRadera
 8. Smulan, Amanda och deras 2-benta - typiskt att så kuliga kurrlingklot som ekollon kan vara farliga! *surar*

  Kattson - instämmer helt! Det är jättedumt. Nåjam, vi får väl se vad annat vi kan hitta på? Det vimlar av leksaker, om man bara har lite fantasi.

  SvaraRadera
 9. Mjau, ärligt talat tror jag inte faran är så stor - matte kan nämligen intyga att ekollonen smakar veeeedervärdigt, och en katt skulle knappast smälla i sig dem eftersom katter är *rätt så petiga* med vad de äter... 99% av de djur som förgiftats är hundar som slukat de illasmakande ekollonen hela. En katt skulle knappast göra det om den inte var rejält bredkäftad - alt att ekollonet torkat och smulats sönder i mindrebitar.
  Men som Stora mattes katter som har ekskog överallt omkring sig och lekt med ekollon hela sina liv - de har aldrig ätit dem eller blivit sjuka heller. Så faran för en normal katt kanske inte är så överhängande. Men man ska självklart inte chansa?!
  NosPuss Wikki

  SvaraRadera
 10. Wikki - nää, det kändes inte bra att närapå uppmana andra att ta in ekollon nu när vi fått veta att de är giftiga. Bra att de smakar blä! Fast vi hade inte heller gnagt på dem, bara jagat dem efter golven. Men som du skriver - varför chansa? Kurr och burr.

  SvaraRadera
 11. Man ska även vara väldigt försiktig med sådana där små leksaker dom kan kissarna så lätt svälja och så fastnar det. Det hände Joey.

  Trevlig Halloween pojkar!

  SvaraRadera
 12. Em - usch, det har du alldeles rätt i! Småprylar kan vara riktigt, riktigt otäcka. Bäst att tänka efter före och inte köpa hem (eller i det här fallet: plocka utomhus) fel saker. Kurr och burr.

  SvaraRadera